Winter Flip

Winter Flip

Sastojci (za jednu osobu):
  • 30ml tamni rum
  • 60ml domaćeg svježe napravljenog amaretta
  • 30ml soka od limuna
  • 15ml sirupa od javora
  • 10ml sirupa od cimeta
  • 3 velike kapi angostura bittersa
  • 3 velike kapi bittersa od naranče
  • 1 cijelo jaje
  • Muškatni oraščić
Priprema:

Sirup od cimeta:

U lončić stavite težinski jednaki omjer šećera i vode te uz miješanje potpuno otopite šećer i smanjite vatru te dodajte dva razmrvljena štapića cimeta i ugasite vatru. Pustite da stoji par sati u šećernom sirupu prije nego ga procijedite u drugu posudu kroz sito.

 

Osnovni domaći amaretto:

200g badema bacite u jaki blender, dodajte mu 150ml tamnog ruma, 150ml votke, 50ml sirupa od javora, 50g smeđeg šećera (boljeu sirupu), par kapi narančine vodice, 100ml vode i izblendajte. Nakon toga uzmite krpu za cijeđenje sira i kroz nju provucite amaretto u lonac. Zagrijte lonac i dodajte 1 mahunu vanilije i pustite da se ohladi. Ostavite preko noći i procijedite u bocu.

Priprema:

1.     U posudu za miješanje dodajte sve sastojke osim muškatnog oraščića

2.     Začepite i miješajte potezima gore dolje 30 ak sekundi.

3.     Nakon što ste promiješali dodajte led i još 20ak sekundi miješajte istim potezima

4.     Ulijte u čašu bez leda

5.     Naribajte muškatni oraščić na vrh čaše

Jedan od najboljih zimskih koktela koje sam ikada napravio spaja pomalo neobične sastojke u jedno izuzetno ukusno desertno piće koje ću vam ovdje predstaviti u profi izdanju za malo naprednije koji se žele više igrati sa sastojcima.

Flip je naziv za koktele u koje se stavlja cijelo jaje. Dakle žumanjak i bjelanjak.

Inače se bjelanjak stavlja da bi se dobila pjena i obično okus bjelanjka ne utječe na okus koktela. Žumanjak ipak doprinosi promjeni okusa koktela i to na način da mu daje kremu, punoću okusa i težinu. Definitivno nije za puno koktela, ali u ovom koktelu se jako dobro slaže s okusima.

Drugi sastojak koji ćemo koristiti je amaretto. Amaretto je gorko slatki liker dobiven od badema i koštica marelice kojem se dodaje smeđi šećer i razni začini poput vanilije. Mnogi od nas imaju bocu amaretta doma i ne znaju kako ju iskoristiti pa evo dobrog načina kako ju potrošiti osim u kolačima. U profi verziji ćemo napraviti sami svoj osnovni amaretto.