Whiskey sour

Whiskey sour

Sastojci (za jednu osobu):

Sastojci:

60ml američkog viskija

22ml sok od limuna

22ml šećernog sirupa (jednaki težinski omjer šećera i vode)

22ml bjelanjak ili aquafaba (opcionalno)

Priprema:

Priprema:

1.     Sve sastojke ulijte u posudu koju možete zaklopiti (ukoliko nemate shaker poslužiti će primjerice termosica ili prazna staklenka krastavaca)

2.     Dodajte 5,6 kocki leda u tu posudu

3.     Promiješajte pokretima gore dolje da se svi sastojci izmiješaju i to radite 10 sekundi

4.     Prelijte u čašu u kojoj je još par kocki leda

5.     Dobiti ćete piće nevjerojatno primamljive žute boje inzenzivnog okusa viskija koji duguje svoj kremasti okus bjelanjku (aquafabi)

Ovaj koktel se prvi put u pisanim dokumentima spominje 1862. u knjizi Jerryija Thomasa "The bartenders guide" no vrlo vjerojatno su se, ovaj koktel i kokteli iz porodice soura, pili i puno prije te godine. Dok su mornari putovali između Europe i Amerika i nosili sa sobom viski trebalo im je vitamina C koji su dobivali iz limuna i limeta koji su našli na otocima. Tako su sprječavali nastanak skorbuta, a usput su napravili i odlično piće kada su u tu priču dodali i šećer.

Whiskey sour kiseli viski

Za napraviti savršeni whiskey sour uzmite vaš omiljeni viski. Moja osobna preporuka je da to bourbon iz više srednje kategorije bourbona poput Woodford Reserve ili Knob Creek bourbona. Njemu pridodajte svježe cijeđeni sok limuna kojem ste odstranili pulpu kroz sito te šećerni sirup napravljen zagrijavanjem jednake količine vode i šećera dok se šećer u potpunosti ne otopi. Ako ovako napraviti whiskey sour dobiti ćete odlično piće, a da biste dobili vrhunsko piće potrebno je dodati mu jedan bjelanjak ili 20ml vode od slanutka odnosno aquafabe. Za efekt ćete dobiti kremasti koktel koji se odlično slaže sa svim svojim sastojcima i u kojem bourbon još dodatno dolazi do izražaja.