Topli rum na maslacu

Topli rum na maslacu

Sastojci (za jednu osobu):

50ml Ruma (tamnog po mogućnosti)

1 jušna žlica maslaca

1 jušna žlica šećera (Bilo bi dobro da koristite tamni šećer. Isto tako, možete staviti pola žlice sirupa od javora ako ga imate jer je ovaj koktel s njim odličan)

Pola male žličice cimeta

Malo naribanog muškatnog oraščića na vrh

150ml vode

Možete dodati klinčić, aromu vanilije i zvjezdasti anis po želji

Možete dodati i 50ml soka od kruške, jabuke, brusnice ili ananasa samo smanjite količinu vode za to koliko dodajete soka

Kriška naranče za dekoraciju

Šlag (nije nužno)

Priprema:

Sve sastojke osim vode, muškatnog oraščića i naranče stavite u čašu od malo debljeg stakla da ne pukne i promiješajte.

Stavite vodu u lončić i zagrijte dok ne proključa.

Prelijte sastojke u čaši s vodom te dobro promiješajte dok se maslac ne otopi.

Dodajte sve druge sastojke po želji i krišku naranče te ponovno promiješajte.

Naribajte muškatni oraščić na vrh pića

Mali tip: Dodajte šlag na vrh i ukrasite muškatnim oraščićem. Nećete zažaliti!

Danas je na rasporedu rum. Piće za koje većina ljudi misli da se stavlja u kolače i da ga piju samo gusari, a to je daleko od istine.

Doduše gusari jesu obožavali ovaj napitak, a ono što mi stavljamo u kolače pod nazivom domaći je alkoholno piće s okusom ruma, a nikako rum kao takav. Rum se proizvodi od melase šećerne trske, odnosno od onog nusprodukta što ostane u proizvodnji šećera. Dakle sve zemlje svijeta koje proizvode šećer mogu proizvoditi i rum, ali najpoznatiji rum dolazi s Kariba.

Ovo ukusno piće vrlo je kompleksno i može se piti samo ili preko leda ukoliko je kvalitetno. Tropska klima Kariba je ono na što nas rum podsjeća te naravno na Mojito, Cuba libre i Daiquiri. Sve su to jednostavni kokteli u kojem uz rum i šećer imamo limetu, također još jedan proizvod s Kariba i centralne Amerike. Iako prva asocijacija na rum (uz kolače) je sunce, obala i more, rum se danas probio u grupu proizvoda koji postaju sve cijenjeniji i traženiji. Najbolji rum može odležati u hrastovim bačvama po par desetljeća baš poput najboljih viskija svijeta.

Današnji koktel verzija je toplog koktela s rumom prilagođena za Hrvatsku i za ovaj zimski period. Ime mu je Spiced hot buttered rum. Možete koristiti domaći “rum” s polica trgovina, iako preporučujem neki tamni rum.