Pina Colada i Blue Hawaiian

Pina Colada i Blue Hawaiian

Sastojci (za jednu osobu):

Pina Colada:

50ml bijelog ruma

50ml soka od ananasa

25ml sirupa od kokosa

10ml soka od limete

Blue Hawaiian:

35ml bijelog ruma

15ml blue curacao

20ml sirup od kokosa

10ml sok od limete

50ml sok od ananasa

Priprema:

1.     Sve sastojke ulijte u posudu koju možete zaklopiti (u kolikonemate shaker poslužiti će primjerice termosica ili prazna staklenka krastavaca) ili u blender

2.     Dodajte 5,6 kocki leda u tu posudu

3.     Promiješajte pokretima gore dolje da se svi sastojci izmiješaju i to radite 10 sekundi ili izblendajte koktel 10 sekundi

4.     Izlijte piće kakvo je u čašu s ledom

5.     Dobiti ćete piće izrazito žute boje ukoliko radite Pina Coladu i zeleno plave boje ukoliko radite Blue Hawaiian koje možete ukrasiti s malo kore od limuna i kriškom ananasa te ukoliko imate stabljikom mente koju malo stisnite kako bi pustila svoja esencijalna ulja

Pina colada je jedan od najpoznatijih ljetnih koktela porijeklom s Portorika. Obično se pravi u dvije verzije i to u shaken i blended verziji. Blended verzija je verzija s više leda gdje se koktel napravi u blenderu i dobijemo izrazito hladno piće teksture gotovo kao sladoled. Blue Hawaiian je varijanta Pina Colade u plavoj boji. Plavu boju mu daje liker od naranče obojan u plavo umjetnim bojilima. Njegovo ime je Blue Curacao. Taj liker je postao sinonim uglavnom za jeftinija pića i ljetne koktele jer boja podsjeća na nebo ili more. Uglavnom kada se pomiješa s ananasom boja koja se dobije je sličnija zelenoj nego plavoj no koktel i dalje ima ime Blue Hawaiian.

Blue Hawaii

Osim ananasa u pina coladi u blue hawaiianu neizostavni sastojci su sirup od kokosa (ili krema od kokosa) te bijeli rum. Pravo Karipsko piće zar ne?

Velika većina barmena, vjerojatno ne znajući, napravi veliku grešku, a to je što ovom koktelu ne doda sok od limete. Kiselina soka od limete će izbalansirati izrazitu slatkoću sirupa od kokosa i dati punoću okusa koktelu.

Danas ćemo raditi laganiju verziju ovih koktela tako da nema potrebe za vrhnjem, mlijekom ili kokosovim mlijekom u ovom koktelu.

Jedino što vam treba je bijeli rum, sok od ananasa, sok od limete (limun može biti dobra zamjena), sirup od kokosa (kupovni nažalost) te Blue Curacao ako radite Blue Hawaiian.

Kao zamjenu za bijeli rum i sirup od kokosa možete koristiti Malibu no onda ćete slatkoću morati nadoknaditi šećernim sirupom te će vam koktel imati puno niži alkohol jer Malibu ima manje alkohola od klasičnog bijelog ruma. Ukoliko imate oboje možete koristiti omjer pola pola.