Pelin i škotski viski

Pelin i škotski viski

Sastojci (za jednu osobu):

30ml pelinkovac

30ml škotskog viskija

30ml sirupa od kadulje

20ml soka od limete

Dodati aquafabu i orange bitterse po želji

Priprema:

1.     Sve sastojke ulijte u blender ili posudu koju možete zaklopiti (ukoliko nemate shaker poslužiti će primjerice termosica ili prazna staklenka krastavaca)

2.     Dodajte 5,6 kocki leda u tu posudu

3.     Promiješajte pokretima gore dolje da se svi sastojci izmiješaju i to radite 10 sekundi

4.     Ukoliko ne želite led u čaši ulijte piće iz posude kroz sito za čaj, a ukoliko vam led ne smeta izlijte piće iz posude u čašu kakvo je i dodajte slamku

5.     Dobit ćete koktel koji možete ukrasiti listom kadulje, dehidriranom limetom ili kao što sam ga ja ukrasio stabljikom pšenice

Danas se bacamo u igranje s hrvatskim proizvodima. Pelinkovac je jedno od najpoznatijih hrvatskih alkoholnih pića. Poznat i kao biljni ljekoviti liker, pelinkovac se pravi od različitih ljekovitih biljaka među kojima se najviše ističe pelin po kojem je i dobio ime. Može se piti kao aperitiv, digestiv, ali i u koktelu kao što ćete vidjeti u nastavku. Okus mu je gorak, ali herbalan i dosta podsjeća na Jagermeister koji se također pravi od ljekovitih biljaka. U ovom koktelu odlučio samkoristiti više pelinkovaca nego inače. Punih 30ml, a inače ne stavljam više od 15ml jer preuzme okusom sve druge sastojke. Pelinkovcu sam pridodao viski. I to škotski dimljeni viski kako bi malo neutralizirao pelinkovac i dodao aromu više koktelu. Moja preporuka je ako imate Talisker, Laphroaig ili Lagavulin da ga upotrijebite u ovom receptu, ali bilo koji škotski viski će poslužiti. Kako bismo upotpunili koktel treba mu dodati nešto slatko i nešto kiselo. Ja sam u ovom slučaju napravio sirup od kadulje koji sam vas naučio praviti prije par članaka te sok od limete. Sok od limete možete zamijeniti sokom limuna ukoliko nemate limeta pri ruci. A sve sam zaokružio vodom od slanutka odnosno aquafabom kako joj je službeni naziv jer to daje punoću, kremu i pjenu koktelu. Vodu od slanutka možete zamijeniti bjelanjkom i učinak će biti identičan. Koktel koji se dobije je izrazito kompleksan jer uz arome ljekovitog bilja, kadulje i limete krema aquafaba zadržava dimljenost škotskog viskija i ovaj koktel me oduševio zbog toga. Slobodno se igrajte s okusima i eksperimentirajte jer pelinkovac je odličan za to.

Recept za sirup od kadulje:

U lončić stavite 50ml vode dok ne provrije te dodajte 5,6 listova kadulje ili čaj od kadulje. Kada provrije maknite s vatre i dodajte 50g šećera te promiješajte dok se šećer ne otopi. Ostavite par minuta te kroz sito procijedite sirup koji bi trebao biti lagano žućkaste boje te osvježavajuće gorkasto sladak na okus.