Aperol Spritz i Hugo

Aperol Spritz i Hugo

Sastojci (za jednu osobu):
  • 30 ml mineralna gazirana voda
  • 60 ml Aperola
  • 90 ml pjenušca (Prosecco ili polusuhi pjenušac)
Priprema:
  1. Ulijte aperol u čašu za bijelo vino
  2. Dopunite ledom do vrha
  3. Ulijte pjenušavo vino i mineralnu vodu
  4. Dodajte veliku krišku naranče i slamku
  5. Promiješajte da se sastojci spoje

Pijte ovo piće na vreo ljetni dan i osjetite pravo osvježenje!

Ljeto je i sezona spritzeva (ili špricera) je tu i to je najbolji način da se rashladite u kafiću. A sada ćete naučiti i kako da to doma napravite.

Spritz je vrsta koktela koja se uglavnom sastoji od 3 sastojka i to bijelog vina (u većini slučajeva pjenušavog), amara, likera ili sirupa te gazirane vode. Ukoliko imate bilo koju vrstu amara ili gorkastog likera, imate pjenušavo vino i mineralnu vodu vi možete napraviti špricer i to gotovo uvijek u omjerima 3-2-1 ili 90ml - 60ml - 30ml. 90 ml pjenušavog vina, 60 ml amara, 30 ml mineralne gazirane vode.

Najpoznatiji spritzevi koje cijeli svijet pije su Aperol spritz i Hugo.

Aperol je vrsta amara koja se obično pije kao aperitiv, ali svoju popularnost je dosegao upravo kroz aperol spritz. To je gorko slatki liker jarko narančaste boje koja mu daje prepoznatljivost. Okus je gorke naranče s dodanim aromama rabarbare i drugog korjenja i bilja, a točan recept je tajan.

Porijeklom je iz regije Veneto u Italiji i odlično se slaže s još jednim sastojkom iz regije, a to je prosecco, pjenušavo vino koje ima karakteristike zelene jabuke, kruške i dinje pa je obično okusno slađe nego što stvarno jest.
Aperol nije bilo popularno piće do prije koje godine no planetarno ga je ispromovirao upravo koktel Aperol spritz.

Do 2008. ljudi izvan regije Veneto su rijetko imali prilike piti to piće no uz velike marketinške napore Campari Grupe koja je vlasnik Aperola već desetljeće kasnije je Aperol Spritz proglašen 9. najprodavanijim koktelom na svijetu.
Hugo je nastao kao odgovor Južnog Tirola na Aperol Spritz. Ili Spritz Venetiano kako ga se u Italiji zove.

Ovaj koktel je izuzetno lagano napraviti u kućnoj radinosti jer sadrži sirup od bazge koji se može kupiti gotovo svugdje, a mnogi od nas ga prave doma.

Hugo i Aperol Spritz su kokteli koji nemaju visok postotak alkohola. Pogotovo je to slučaj u Hugu pa se njega često zna raditi s likerom od bazge ili u kombinaciji sirupa od bazge i gina. Možete dodati i par kriški limete da dobijete još malo kiselkastiji okus koktela. Hugo se obično dekorira listićima mente.